neljapäev, 1. august 2013

Külli Lokko: konkurssidest ja Eurovisioonist







Külli Lokko ja E STuudio koor ei vaja siinkandis vist tutvustamist. Aastalõpu või mõne muu tähtpäeva tähistamiseks tehtud kontserdikava esitamiseks piisab koorijuhil pisukese teate levitamisest, kui juba on vähemalt üks saalitäis Põlva suures kultuuri- ja huvikeskuses välja müüdud. Siin pole ka midagi imestada - lavaline kindlus, korrektsus ja hea väljanägemine, naeratavad näod on kaubamärgid, mis äratavad tähelepanu nii siin kui ka väljaspool koduseinu. Koori ambitsioon on aga enamat kui lihtsalt olla "kohalik suurus". Hiljuti astuti üles mainekal, suurte traditsioonidega rahvusvahelisel koorifestivalil "Tallinn 2013", et võtta mõõtu tugevamate tegijatega. Põlva koor tuli kolmandaks, kelle kohapunktid olid kõrgemad, kui enamustes kategooriates II punktid. Esikohad napsasid Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor ja maineka ajaloo ning taustaga Ellerhein. Põlva mõistes võiks tulemus olla omas vallas võrreldav Põlva Serviti meistriks saamisega.
Kuid kuidas edasi? Kas väikelinnas tegutseval kooril on üldse võimalik koju tuua ka see kõige säravam - esikoht, küsisime nüüdseks kuuest koorist loobunud ja nelja  koori juhendava ja hiljuti ka Eesti televaatajatele persooniloo kaudu rohkem tuttavaks tehtud Põlva dirigendilt Külli Lokkolt.

"Meie jaoks on see kahjuks täielik ulme," teatas Külli Lokko, "kahte meid edestanud kooril on võimalus oma lauljaid valida ja valik on suur - neil on võimalus oma lauljaid komplekteerida üle Tallinna ja tuhandete hulgast. Siin nii ju ei ole, " tõdeb koorjuht. " E STuudio koori ei tulda laulma konkursi tulemusena. Praegune koosseis tuli laulma 2001/2002. aastal otse lasteaiast. Tänasel päeval on nad 10. -12. klassis ja ülikoolides . See kõik on pikk ja järjepidev töö," annab koorijuht aimu edu saladustest. Lokko selgitab, et oluline on, et tüdrukutel on sihid seatud ja motiveerivad eesmärgid. "Koosolemise vaimsus on nii suur," näeb dirigent edu pandina.
"Tänavusel konkursil oleks nii mõnegi dirigendi arvates pidanud Põlva koor edestama Ellerheina," vahendab Lokko meelolu konkursipäevadel. Ja et nii arvati, oli talle tõeliseks üllatuseks. "Tõenäoliselt võis põhjus olla ka selles, et Ellerheina dirigent Tiia-Ester Loitme enam koori ei juhenda ja uus dirigent ning koor pole veel  ühist hingamist leidnud " arvab Lokko dirigent Ingrid Kõrvitsast.. Kuigi jah, kas rivaale sellises valdkonnas nagu koorimuusika olla saab, sest kõikide kooride edule rahvusvahelistel konkurssidel elatakse võrdselt kaasa ja tuntakse edu üle uhkust. Seekord ei vedanud koorijuhi kõhutunne alt:"Meil peab minema hästi ja läkski!"
"Ellerehein sai seekord paljude koorijuhtide arvates "legendaarsuse" eest mõne lisapunkti ja meie koor pidi ka seekord kuulma, "et teie sealt Põlvast olete ikka väga tublid ja suudate siin Eesti  tugevaimate kooridega võistelda..."", räägib Lokko.
Aga kui eesmärkidest ja motiveeritusest veel rääkida, siis kindlasti on E STuudiol oluliseks ülesandeks tänavu aastal esineda osa kooriga Ameerika Ühendriikides toimuval Missolula rahvusvahelisel koorifestivalil Monatana osariigis ning Kanadas, Vancouveris . Kutse üle ookeani sõita saadi juba 2010. aastal, kui võideti üks mainekas konkurss.

Kui konkurssidest veel rääkida, siis meelahutusliku poole pealt on meie armastatud koorjuhil sel aastal ka eriline side Eurovisooniga. Võib öelda lausa, et vereside, sest Külli poeg Olavi Sander astus üles samuti Põlvat hoogsalt maailma vedava ansambli Winny Puhh koosseisus. Lokko hindab väga siit alguse saanud bändi kontseptuaalsust. Seekordseid eelvoore jälgis ta televiisori vahendusel ja tõepoolest - esimest korda elus ka helistas ning andis punkte, kuigi muusikastiil, mida karmid rock´imehed või isegi pungimehed esindavad, ei ole just see, mida ta ise teeks. Kahjuks ei ole koorijuht täpselt kursis, kes hetkel Eurovisooni konkurentsis on (kohtusime Lokkoga sel esmaspäeval), aga igaljuhul otsustab koorijuht teleka ette maha istuda ning võtta kõrvale ühe või ka kaks tassi kohvi, kutsuda mõned külalised ning elada nii meie kui Euroopa lauludele  kaasa. "See on kindlasti üks tore ajaveetmine, vaatmata sellele, et ma teab mis fänn ei ole."
Kui Winny Puhhist ja tänavuaastasest Eesti Laulu konkursist veel rääkida oli poistel dirigendi arvates kõige parem show. "Arvamusi on kahesuguseid - ühed ütlevad, et see oli hullumeelsus ja debiilsus, ning teised, kes elavad show´le kaasa. Mina elasin kaasa!" rõkkab koorijuht. "Olen Winny Puhhil nende esimestel tegevusaastatel aidanud korraldada mõned kontserdid. Ma naudin siiralt nende poiste erilist mõttemaailma. See on nii lahe! Ma olen olnud nende poistega koos väga palju ja nad olid isegi minu 40. sünnipäeval mängimas ning see oli nii äge sünnipäev!"
Lokko on tõsiselt rõõmus, et Eesti Laulu näol on olnud poistele hüppelaud laia maailma päris hea - olgu või tõestuseks miljonilised klikid Youtube´is ja artiklid internetis ning välisesinemised nii Soomes kui Prantsusmaal. Eriline heameel on armastatud koorijuhil selle üle, et alguse on saanud see kollektiiv just Põlvast. Aga ka võitjalaulule elab Lokko sel nädalal kindlasti kaasa, kuigi lauluvõistluse mõttes on Birgit Õigemeele laul „Et uus saaks alguse“ pisut igav. Seda aga ei saa ta öelda möödunud aastal Eurovisioonil võistelnud Ott Leplandi "Kuula" kohta, mida ka E STuudio noored on koos autoriga laval esitanud. Koorijuhil on ka plaan selle aasta lõpul Eurovisooni-teemalise kavaga üles astuda, ent kes selle show peaesinejaks tuleb, jätab ta hetkel saladuseks.
"E STuudio ettevalmistuskoorist, kus laulavad 8 - 10 aastased lapsed, saab sügisest E STuudio lastekoor. See koor on erilise särtsu ja vaimuga ja ma näen, et koorist tuleb tubli järelkasv praegusele tütarlastekoorile, kes osaleb edukalt maailma erinevatel koorikonkurssidel ning valmistab ette säravaid kontsertprojekte.
Teen sellele koorile lisavastuvõtu, mis on pühapäeval, 19. mail kell 15.", palus Külli Lokko lisada artikli lõppu.


Indrek Sarapuu
indrek@polvakoit.ee
 Koit, 16.05. 2013






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar