kolmapäev, 4. september 2013

E STuudio tütarlastekoor käis kaugel Ameerikas




Maikuul, vahetult enne Eurovisooni tegime juttu Külli Lokkoga ja muuseas mainisime, kui peatusime koori eesmärkidel ja motivatsioonil, et E STuudiol on oluliseks ülesandeks esineda tänavu tütarlastekooriga  Ameerika Ühendriikides toimuval rahvusvahelisel Missoula koorifestivalil Montana osariigis ning Kanadas Vancouveris. Nüüd on see siis teoks saanud ja nii Külli Lokko kui kõik tütarlapsed tagasi kodus. Reisiväsimus on veel kontides, sest ajavahe USA ja Kanada läänerannikuga on piisavalt suur, et kuulsast reisimehetõvest jet leg`ist kahe nädalaga jagu saada. "Esimesel päeval oli pikk lennureis Seattlessse ja siis veel 10 tundi sõitu rendiautodega läbi Ameerika ja põlevate metsade - vapustav, aga ka omamoodi müstiline," meenutab koorijuht juhuslikult pealtnähtud loodusstiihiat.
Sekeldusigi oli enne reisi palju. Ootamatult selgus, et Ameerikasse pääski ei ole lihtne - kui on tahtmine kauges riigis kontserdil üles astuda, on vaja hankida 128 eurot maksev viisa vaatamata sellele, et meil USA tavaturistile viisavaba on. "Kuna tegemist oli rahvusvahelise koorifestivaliga, siis me ei saanud enda käiku ka mitte turismiks teha, et viisata riiki siseneda," selgitab Lokko.
Ka konkurssidel käimine ja sealt saadud auhinnarahad ei ole nii kui profisportlastel, et pärast võitu saab loorberitel puhata ning rahamuredest vabaks. Ikka tuleb kirjutada taotlusi ja saada toetust. Toetajaid E STuudiol on ja tänu neile seekordne reis teoks tehti.



Esineti paljudes erinevates paikades. Kutse üle ookeani sõita saadi juba 2010. aastal ja Lokko sõnul on selliseid pakkumisi tulnud ka varem, aga täie kindlusega, et sõit võiks kutsuja poolt toimuda,  saadi öelda alles 2011. aastal, kui ametlik kutse tuli. Lokko sõnul ei olnud Tartu suuruses linnas Missolulas tegemist konkursiga, vaid koorifestivaliga  ja sealsete kontsertesinemistega ja kohal oli 28 koori üle maailma. Elati peredes. Koorifestivali peetakse seal iga kolme aasta tagant. Põlvas tegutsev koor esitas nii Eesti nüüdis- kui ka varasemat koorimuusikat Tormisest Tauno Aintsi ja Tõnu Kõrvitsa keerulisema helikeelega teosteni välja. Ja loomulikult oli kavas Pärt Uusberg, meie viimaste aastate rahvusvaheliseltki tunnustust leidnud noor tegija, kelle loo "Muusika" võis leida ka Ameerika mõistes väikelinna kohaletulnud Kanada koori repertuaaris nii, et seda esitatigi koos ja Kanada koorijuhiga vaheldumisi dirigeerides.

Üks tore ja omapärane lugu juhtus ühel esinemisel Tõnu Kõrvitsa looga, mille koor vahetult enne reisi ära õppis. Tegemist oli ainukese inglisekeelse looga ja mille pealkiri on "For Music". "Et oleks vähemalt üks lugu, mida ei peaks kava käigus publikule seletama ja tõlkima," rääkis Lokko. "Lugu ise on hästi raske ja tüdrukud on tublid, et õppisid selle kohe ära. Minu 23-aastase koorijuhi praktikas olin esmakordselt sunnitud loo lööma kinni (katkestama - I.S) ja alustama otsast peale," vahendab koorijuht toimunut. "Selles imelises ja samas ka väga nõudlikus laulus üks häälepartii annab oma hääle järgmisele jne. ja  lugu on seoseid täis. Ja kui ühega juba juhtub midagi, siis järgmine ei pruugi saada õigesti järge kätte. Ja meil täpselt kontserdil niimoodi juhtus. Neli lehekülge venitasin kuidagi ära lootuses, et ehk tüdrukud saavad ree peale, aga ei saanud. Tüdrukute näod olid sellised, mida ma oma elus polnud varem näinud - silmamunad olid pingutusest punnis… Me pole isegi proovis mitte kunagi nii valesti laulnud," nendib Lokko. "Reilika Mägi, kes meie lugusid kontserdil teadustas, teatas väga armsalt publikule, et asi läks meil nüüd natuke vussi ja alustame otsast peale. Ja see hetk, kui ma selle loo kinni lõin… seda oleks pidanud filmima! Misssugused rõõmsad näod tulid tüdrukutele pähe! Nad oleks justkui piinapingist pääsenud! Kohaletulnud rahvas aga kahistas heatahtlikult ja rõõmsalt naerda, plaksustades selle peale." Nii mõnigi festivalikülastaja oli siiralt imetlenud meie koori filigraanset täpsust ja põhjamaist rahu, ent see vahejuhtum näitas E STuudio koori inimlikku poolt. "Ka meie võime eksida ja see tekitas meie vastu hoopis soojust ja poolehoidu," leiab koorijuht. "Iga inimene on publikus hulgas väärt seda, et laval esitatav täiuslikult kätte saada. Laulsime loo uuesti ja teistkordsel esitamisel tuli see ka suurepäraselt välja," räägib Lokko. "Tagantjärgi on see nii naljakas. Olemegi ainult naernud, kui sellest juttu tuleb." Lokko ei kujuta ette, kui sarnane asi oleks juhtunud kuskil Eestis või mõnel tähtsal konkursil.

Ka Vancouver jättis meie tütarlastele suurepärase mulje ja ookeanitagust südamlikkust ja hoolivust, mis inimestega loomuomaselt kaasas käib, ei väsi koorijuht kiitmast. Organiseerida on Lokko sõnul välisreise raske, ent see, mida neilt reisidelt emotsionaalses mõttes kaasa saab, on mõõtmatu. Külli Lokkol oli see E STuudio kooriga juba 18. sõit väljapoole Eesti piire.



Indrek Sarapuu
Koit, 15.08. 2013
Foto: E STuudio tütarlastekoor  Vancouveri kontserdil Ryersoni kirikus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar